dinsdag 31 maart 2015

Lente vol nieuwe geluiden. foto: traditionele paasdisplay


We naderen al weer Pasen. Het voorjaarsfeest op de zondag na de eerste volle maan in de lente. Een feestdag met veel betekenissen, in vele hoedanigheden en gevierd op verschillende momenten. Pasen is een lentefeest en bij uitstek een feest waarin de nieuwe groei en bloei centraal staat. Daar haakt de sierteelt al jaren op in. Nieuw en fris staat voorop.

 foto: paasstukje nieuwe stijl

In West Europa domineert de kleur geel als symbool voor de opkomende zon, het groen is fris en jong leven voert de boventoon. 
In andere delen van Europa is de dominante paaskleur rood (zoals de Balkanlanden en Rusland).
Maar gemeen hebben alle paastradities dat het een nieuwe lente met een nieuw geluid is. 
Vrij vertaald een nieuw seizoen!

 foto: nieuwe paaskleuren

Er hangen deze lente ook nieuwe ontwikkelingen in de lucht.
Waar zie je dat aan?  Het geel wordt langzamerhand ingehaald door de robuuste natuurtrend in gedekte tinten of de happy trend met fellere kleuren als roze, mintgroen en aquatinten. 
Het geel lijkt zijn dominantie te verliezen. Dat kan gevolgen hebben voor de keuze van je teelt, maar biedt meteen ook kansen na Pasen. Een mogelijkheid om het voorjaarsgevoel langer aan te houden.

 foto: retailers zetten in op voorjaar

Een tweede ontwikkeling is dat retailers afstappen van Pasen als uniek verkoopmoment, maar overschakelen op het bredere lente thema. Met ideeën voor buiten picknicks, de natuur naar binnen halen en eigen teelt. Andere retailers daarentegen houden vast aan het traditionele familiegevoel. Hierin kun je als kweker keuzes maken in de benadering van je eindklant.

 foto: aardetintenKansen te over om het piekmoment van  Pasen te integreren in een breder assortiment voor het hele voorjaar. `
Doorzie je markt en groei.

dank Gereons Eatery & Winery voor de trendsuggesties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten