woensdag 16 april 2014

Marketing Experiences
Etalage met Deens design in Kopenhagen
Kopenhagen, een echte designstad waar Scandinavisch design overal te zien is.
Rustige strakke ontwerpen, vaak ook heel functioneel en vaak ingetogen gepresenteerd. Daardoor ook tijdloos en meteen eigentijds.
IKEA, Björn Borg, Volvo, H&M, LEGO en de vele modemerken: Scandinavische producten hebben een verhaal dat past bij het product en dat past bij het beeld dat iedereen heeft van Scandinavië.
Een prachtig voorbeeld van het neerzetten van een eigen onderscheidend gezicht met behulp van gerichte doeltreffende marketing.
In het centrum van Kopenhagen valt dit overal op.

Dus ja, er moeten toch veel bloemenwinkels zijn die meegaan in deze sfeer?


in het centrum van Kopenhagen
weinig sierteeltmarketing
        Of toch niet?


Welke marketingervaringen kunnen we in de sierteelt eigenlijk meenemen uit andere branches?

Ik moet ineens denken aan de tijd dat ik nog bij Honig werkte als marketeer. Honig, je kent vast wel de oranje verpakkingen van de Honig soepen en sauzen. Deze zijn zowat bekend bij elke Nederlander. En dat komt door gerichte marketing vanuit dit merk!
Doelstelling was Honig ook een bekend merk te maken bij horecakoks, een interessante andere doelgroep.
Maar hoe pak je zoiets aan?
Horecakoks moesten klant worden en dat betekende aan de slag gaan vanuit alle marketing P's voor Honig in combinatie met onderzoek naar de wensen van deze doelgroep.
Al snel werd duidelijk dat koks in restaurants niets moeten hebben van Honig, immers dat merk was bedoeld voor gewone consumenten en niet voor professionals! Horecakoks bleken vakmensen die niets moeten hebben van pakjes en zakjes.
Sterker nog, ze maken het gerecht liever zelf.
Het merk Honig bood dus geen ingang bij koks, er moest een nieuw merk komen toegespitst op de wensen van deze doelgroep.
Het zelf maken van gerechten moest centraal staan, evenals het vakmanschap van de kok.
Dat merk werd: "CREATEUR"!
CREATEUR ging geen kant en klare producten bieden maar basisproducten waarmee de kok tijdwinst en kostenbesparing kon realiseren, maar ook zelf zijn vak moest uitoefenen om te komen tot een lekker gerecht.
Heel veel restaurants hebben met CREATEUR als basis hun succes verder kunnen uitbouwen!
Marktonderzoek bij klanten stond centraal om te komen tot een goede marketingstrategie waarin een passende merknaam, een logische productkeuze en een passend verhaal achter het product werd ontwikkeld.

productlijn CREATEUR


Terug naar onze sierteelt, waar marketing steeds meer terrein verovert.
Mijn ervaring is, dat het kwekers steeds duidelijker wordt onderscheidend te zijn ten opzichte van anderen en dat je als kweker moet weten wat je klant wil en waar kansrijke klanten zitten.
Andere branches, zoals in het Honig voorbeeld, doen eerst marktonderzoek en ontwikkelen daarna pas een passend product en een goed verhaal.
Kwekers hebben natuurlijk allang hun aanbod en doen doorgaans niet eerst marktonderzoek voordat er wordt geteeld.
Gelukkig hoeft dat ook niet. Je kunt heel goed bestaand aanbod kansrijker in de markt zetten en daarmee je omzet verhogen!
Marktonderzoek vanuit je kwekerij bij de klant (exporteur en eindklant) vanuit je bestaande aanbod en vanuit je huidige aanpak naar de afzetmarkt, kan enorm helpen om te komen tot een aanpak die je rendement verder verbetert. Marktonderzoek zal je inzicht geven in de verbeterpunten vanuit je kwekerij en de dingen die je succesvoller kunt aanpakken. Je bouwt dan aan je eigen marketingstrategie, een eigen marketingaanpak vanuit de kwekerij die past bij de wensen van de afnemer.

Mijn ervaring, na vele jaren kwekerijbedrijven helpen met het opstellen en uitvoeren van een goede marketingstrategie, is dat de marketingmogelijkheden in de sierteelt niet zo heel anders zijn dan in andere branches.
We hebben natuurlijk geen grote consumentenmerken in de sierteelt, maar de marketingprincipes waar we mee moeten werken zijn ook voor onze branche aan de orde.

Welke achtergrondinfo kun je aanvullend leveren vanuit de kwekerij?

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten