maandag 30 juni 2014

Het imago van je kwekerij in de markt


Je kunt je afvragen hoe de klant (en de klant van de klant) aankijken tegen je kwekerijbedrijf. Op zich is dit een logische vraag, het geeft immers een vertrekpunt om je aanpak in de afzetmarkt verder te kunnen invullen.
De meeste telers zullen (terecht) hun imago in de markt meteen koppelen aan het product dat wordt geteeld op de kwekerij.
In deze blog laat ik een aantal aspecten de revue passeren die relevant zijn voor je bedrijfsimago.

Te beginnen met betrouwbaarheid.
Betrouwbaarheid heeft natuurlijk alles te maken met de consistente kwaliteit van je product, maar het gaat ook verder dan dat. Hoe kijkt je klant aan tegen je klokgedrag? En wat is het beeld over je communicatie? Op welke inzet kun je altijd rekenen als klant en wat ontbreekt er juist in de ogen van je afnemer?
Zomaar een paar vragen die exporteurs meewegen in het beeld van je betrouwbaarheid en je imago.

Kwaliteit van je product is ook een criterium om je imago in de markt aan te geven. Is je kwaliteit consistent? Hoe wordt er geïnformeerd bij kwaliteitsschommelingen? Welke keuzes maak je in je klokaanpak in relatie tot de kwaliteit van je aanbod? En welke kwaliteit biedt je in de directe handel en waarom? En hoe consequent ben je daarin?
Vragen die van invloed kunnen zijn op de beleving van je kwaliteit in de afzetmarkt en daarmee op je imago.

Wist je dat je imago fors wordt beïnvloed door je klantgerichtheid?
Veel kwekers zullen een bepaald beeld hebben van hun klantgerichtheid omdat er regelmatig contact is met afnemers. De kweker spreekt bijvoorbeeld zelf de afnemer of zijn verkoper doet dit. Maar is dit beeld voldoende om echt te weten wat je imago in de markt is vanuit klantgerichtheid? Hoe kijken kopers die vooral bij de concurrent kopen tegen je bedrijf aan, waarom kopen ze vooral elders? Wat doet een ander beter dan jij? Juist bij je klantgerichtheid spelen wensen die komen vanuit de eindklant. Daarom is het belangrijk om te weten wat de eindklant verwacht. Houdt daarbij rekening dat wensen van eindklanten fors kunnen verschillen, afhankelijk van hun positie in de markt. Retailers hebben andere wensen dan bijvoorbeeld bloemisten en dat verschilt dan ook weer per winkelformule. Het zou zomaar kunnen dat je concurrenten hierin actiever en klantgerichter bezig zijn. En dus beïnvloedt dat je imago in de afzetmarkt.

Innovatief zijn, ook weer zo'n aspect dat je imago fors kan beïnvloeden.
Veel kwekers komen regelmatig met vernieuwd product op de markt, denk daarbij aan een iets andere bladkleur, bladvorm, bloemvorm of tekening. En ja, in eerste instantie levert het betere prijzen op zowel op de klok als via de directe handel. Maar al snel blijken prijzen weer te dalen. Hoe commercieel is zo'n vernieuwing? Een of twee keer zo'n soort introductie en je imago in de markt is beïnvloed.



Het is niet mijn bedoeling om alle aspecten te bespreken die je imago beïnvloeden, wel noem ik nog je prijs/kwaliteitsverhouding, je servicegerichtheid, je informatieverstrekking, de wijze waarop je promotie vormgeeft en de manier waarop je inspeelt op de wensen van je afnemers.

Eigenlijk is het erg lastig om een goed beeld te krijgen van je imago in de markt, er zijn gewoonweg teveel aspecten die van invloed zijn. En niet elke exporteur zal volledig vertellen wat hij van je bedrijf vindt.
Dat maakt meteen duidelijk waarom marketing kan helpen, want de klant staat centraal bij het kunnen beantwoorden van vragen omtrent je imago.

Imago kun je helder krijgen door het vanuit een marketingtechniek te onderzoeken.
Feitelijk spreek je over gericht marktonderzoek bij kansrijke exporteurs en hun afnemers: onderzoeksgesprekken die vervolgens benut worden om je imago in de markt goed te benoemen.
Steeds meer kwekers maken gebruik van deze mogelijkheid om daarmee de vervolgstappen in hun aanpak te bepalen. Gericht marktonderzoek als startpunt om verder te komen zoals dat ook gebeurt in heel veel andere branches op deze wereldbol.
Het hier en het nu van je bedrijf in de afzetmarkt vormt daarbij het vertrekpunt.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten