donderdag 2 maart 2017

Bloemen en meer dan bloemen…


 foto: hip boeket. 


Bloemen en meer dan bloemen… Het voorjaar is in aantocht, tijd voor bloemen en trends op dit blog!

De lente is de tijd van veel specifieke momenten die om bloemen vragen. We kennen allemaal de Internationale Vrouwendag, Pasen, secretaressedag en de verschillende Moederdagen in Europa. Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt voor je klant en hoe haak je als bloemenkweker aan bij de trends? Al jaren is het een bekend fenomeen, dat de mono-boeketten vooral terug te zien zijn bij de grootschalige retail, de supers. Voor dat segment prima, vaak met een prijsfocus.

foto: bloemen in vaasjes ©draadenpraat.nl

Maar opvallen doe je met je assortiment, door gerichter in te haken op de wensen van vanuit de consumenten en vanuit de trends. De hedendaagse consument houdt van wilde boeketten met diverse bloemvormen. In grote vazen. Of…aparte bloemen gegroepeerd in kleine vaasjes.  Bloemen zijn een object in je interieur geworden. Dat is wat je terugziet als je een rondje maakt langs diverse  hippe adressen in Amsterdam en andere grote steden. 

 foto; boeket als interieurobject ©differentshapes.com


Een groeiend aantal winkels gaat samenwerking aan met organisaties die assortiment rechtstreeks van de kweker betrekken en dit heel fors promoten. Een mooi voorbeeld daarvan is KAS Vers Geplukt.
Steeds meer bloemisten maken hippe boeketten op maat en bieden deze aan via de social media. Mooie  voorbeelden zijn er van bloemisten, waar consumenten zich met een vaas kunnen melden en deze naar wens wordt gevuld. Voor een vast abonnementsbedrag  per maand!      
Samenwerking in de keten en voorbeelden van samenwerking met je eigen consument, hoe mooi is dat? Daarop kun je als kweker slim inhaken. Door mee te denken met trendy assortimentssuggesties en tips, te beginnen vanuit je eigen assortiment met promotie bijvoorbeeld op de sociale media. En deze promotie vervolgens gericht aan te bieden aan je afnemers in de keten, als onderdeel van je assortimentsaanbod.

 foto: abonnement boeket ©hip&crea.nl


Zijn we meteen beland bij de abonnementen. Meer en meer kiezen consumenten voor een vast abonnement. Zo ben je als consument verzekerd van elke week (of elke twee weken) een vers boeket. Een boeket dat precies voldoet aan je eigen wensen. Deze trend waait niet snel over. Zeker als je het aspect van duurzaamheid erbij betrekt. Want behalve mooie bloemen vinden consumenten ook duurzaamheid erg belangrijk. Mooie kans dus om te communiceren over jouw aanpak van een duurzamer teelt, minder afvalstromen, watergebruik, hergebruik van restwarmte, etc.

 foto: poedertinten in koperen bad bij vintage store.


Kleuren worden belangrijker, dit jaar zien we poedertinten en veel groen in het interieur. De ene consument zal graag  zijn of haar huis opfleuren met een gemengd boeket. De ander gaat voor een monochroom boeket van dezelfde bloemen in een bepaalde bloeivorm. Allemaal ideeën die je kunt communiceren als aanschafsuggestie met je assortiment. Zet het daarom alvast op de foto in deze trendy setting!  Handig bruikbaar ook op webshops, die steeds meer kansen bieden om gericht te promoten. En daarmee val je op. Klanten kunnen erop taggen, bijvoorbeeld.
En tot slot de houdbaarheid. Steeds meer bedrijven vermelden al de houdbaarheid van de bloemen en geven houdbaarheidsgarantie af. Dit is een sterke trigger voor de afnemer, immers voor de consument is dit belangrijk om te weten. Hoever kun je gaan richting je klant?

Allemaal interessante onderwerpen, waarmee je als kweker je bloemen in het voorjaarszonnetje kunt zetten bij de consument. Waarom niet? Het voorjaar komt eraan!


 foto: happy lentekleuren ©droomhome.nl

Doorzie je markt en groei!Geen opmerkingen:

Een reactie posten